Skip to main content

Ruukkujoulukuusi, valinta ja hoito

Ruukkujoulukuusi, valinta ja hoito

Moni toivoo voivansa istuttaa keväällä ruukkukuusen puutarhaansa ja seurata sen kasvua. Mutta kun ostat ruukkujoulukuusen, sinun on ehdottomasti tiedettävä, minkä lajin se on ja kestääkö se talviolosuhteitamme. Isohedelmäinen sypressi (Cupressus macrocarpa) vaaleanvihreine neulaineen ei varmasti selviä pakkastalveistamme, mutta se on kaunis kuin joulukuusi sisätiloissa talvella.

Kesällä isompaan ruukkuun istutettuna se sopii hyvin terassin tai parvekkeen sisustamiseen. Kalifornian sypressi (Chamaecyparis lawsoniana) 'Ellwoodii' ja tuoksuva sypressi (Chamaecyparis thyoides) 'Top Point' vaativat kosteampaa maaperää ja varjoisempaa paikkaa puutarhassa. Mutta kova talven pakkanen vie myös heidän henkensä.

Kestävämpiä ruukkukasveja puutarhaasi kasvamiseen

Kuusi (Picea abies), Serbian kuusi (Picea omorika) harmaanvihreillä neulasilla, piikikäs tai hopeakuusi (Picea pungens), kanadakuusi (Picea glauca) lajike 'Conica'. Katajista kiinalainen kataja (Juniperus chinensis) 'Stricta', kartion muotoillaan ja terävillä harmaanvihreillä neulasilla, sietää talviamme hyvin. Näitä havupuita voi pitää ruukussa terassilla tai parvekkeella joulukuusena talvella. Mitä pienempi punkki, sitä paremmin se viihtyy myöhemmin puutarhassa. Pienet havupuut kasvatetaan enimmäkseen ruukuissa ja siksi juuret ovat terveitä ja elinkykyisiä. Suuremmat, yli metrin korkuiset havupuut kaivetaan yleensä pellolta ennen ruukkuihin istuttamista, ja niiden isommat juuret ovat valitettavasti pahasti vaurioituneet, mutta hyvällä tuurilla ne kasvavat puutarhassa silti.

Ruukkujoulukuusen etuna leikattuihin joulukuusiin nähden on, että ne säilyvät pidempään tuoreina, joten ne voidaan tuoda kotiin jo marraskuussa, ennen ensimmäistä adventtia.

Ruukkujen joulukuusen hoitovinkkejä

Kastele ruukkujoulukuusia sisätiloissa runsaasti, jotta maaperä on jatkuvasti tasaisen kostea. Ruiskuttamalla vettä neuloihin, neulat pysyvät paremmin paikoillaan. Ruiskutettu joulukuusi tuoksuu paremmalta! Jos joulukuusi on koristeltu sähkökynttilöillä, muista sammuttaa valot ennen kastelua. Jos mahdollista, säilytä joulukuusi valkoisessa ja viileässä huoneessa. Liian lämpimässä ja pimeässä huoneessa piikkejä alkaa pudota tai ilmaantuu vaaleanvihreitä nuoria kasvaimia. Jos nuorta, vaaleanvihreää kasvua ei ole syntynyt ja joulukuusi näyttää terveeltä, voidaan se viedä ulos sulan jälkeen. Valoisa huone, jonka lämpötila on lähellä nollaa, sopii myös – esimerkiksi veranta, suljettu terassi tai kylmä kasvihuone, jossa ruukkupuu voidaan pitää kasteltuna kevääseen asti, kun ulkona sää on kovettunut ja puu voidaan istuttaa oikealle paikalleen. Ulkona, jos maa on sulanut, kaivaa ruukkupuu ruukun mukana. Jos pidät puuta parvekkeella, kääri ruukku pakkasenkestävään kankaaseen. Kun puu on kasvanut sisätiloissa, sitä ei saa viedä ulos kylmään. Sinun on huolehdittava siitä kuin huonekasvista – kastele sitä kunnolla ja anna tarvittaessa lisävaloa. Hän hyötyy viileästä huoneesta.

Teksti/design: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta
Valokuvat: pinterest.com (1, 2, 3 homeyohmy.com)

Lue ja katso kaikki artikkelit JOULU- osiosta

Online-lehdet
Scandinavian HOME
- vuodesta 2015 -

Jos haluat julkaista mainoksen,
ota meihin yhteyttä

Jatka lukemista
Ideat ja inspiraatio eivät lopu koskaan.