Skip to main content

Resepti | Ruisleipä

Resepti | Ruisleipä

Ainesosat:

300 g Kaarlin tilan täysjyväruisjauhoa
200 g täysjyvävehnäjauhoja
10 g kuivahiivaa
20 g mustaa elintarvikeväriä
350 ml vettä
10 g suolaa

Valmistelu:

Ruisleivän tekeminen ei ole niin vaikeaa kuin miltä se aluksi näyttää. Vaikka on totta, että ruisleivän tekeminen hapantaikinalla vie monta kertaa enemmän aikaa kuin sen tekeminen hiivalla. Tässä reseptissä ruisleipä valmistetaan hiivalla, joten sen tekemiseen menee noin 3,5 tuntia, mikä on leivän kohdalla hyvin lyhyt aika. Tuloksena on erittäin maukasta leipää. Ainoa ero hapantaikinaan verrattuna on, että leivästä puuttuu hapan maku ja se on väriltään hieman vaaleampi. Reseptissä käytetään korkealaatuisia Kaarlinin tilan ruisjauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja. Sekoita vesi, hiiva ja suola keskenään. Sekoita toisessa kulhossa jauhot. Lisää jauhojen joukkoon hiiva-vesi-seos ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 3 tuntia. Vaivaa sitten taikina uudelleen, muotoile siitä soikea leipä ja anna kohota vielä 1-2 tuntia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Ideat ja inspiraatio eivät lopu koskaan.