Resepti | piparkakkutaikina

Ainesosat:
200g voita
250 g sokeria
300 g siirappia (mieluiten tummaa)
2 tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl jauhettua kardemummaa
0,5 tl jauhettua mustapippuria (valinnainen)
1 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
2 munaa
600-700 g vehnäjauhoja
Valmistelu:
Kuumenna voita ja sokeria kattilassa keskilämmöllä, kunnes seos alkaa hieman kuplia ja sokeri on täysin liuennut. Älä keitä! Kun seos on tasaista, ota kattila pois liedeltä. Lisää kaneli, inkivääri, neilikka, kardemumma, mustapippuri (jos käytät) ja suola kuumaan siirappiseokseen. Sekoita huolellisesti, kunnes mausteet ovat sekoittuneet ja tuoksu on miellyttävän aromaattinen. Lisää ruokasoodaa ja sekoita seos uudelleen. Soodareaktio tekee seoksesta hieman kevyemmän ja vaahtoavamman. Anna seoksen jäähtyä hieman.
Kun seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, vatkaa munat joukkoon. Aloita sitten vähitellen jauhojen lisääminen ja vaivaa taikinaa, kunnes siitä tulee tasaista eikä liian tahmeaa. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta helposti käsiteltävää. Peitä taikina kelmulla ja anna levätä jääkaapissa vähintään 12 tuntia, mielellään yön yli. Tämä auttaa makujen kehittymistä ja helpottaa taikinan rullausta. Kun taikina on valmis, esilämmitä uuni 180 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa piparkakut haluttuun muotoon ja laita ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista piparkakkuja 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat reunoiltaan kullanruskeita. Tarkkaile piparkakkuja huolellisesti, etteivät ne ruskistu liikaa, sillä tämä voi tehdä niistä katkeraa. Kun piparkakut ovat jäähtyneet, voit koristella ne kuorrutuksella tai käyttää erilaisia koristeluvälineitä.

