Skip to main content

Resepti | Kanelirulla

Resepti | Kanelirulla

Taikinassa:

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
100 g sokeria
1 tl suolaa
450 g jauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita

Täyte:

100 g huoneenlämpöistä voita
100 g sokeria
5 tl jauhettua kanelia

1 rkl kaneli-sokeriseosta (täytteen ripottelemiseen)

Valmistelu:

Tämä resepti sisältää klassisen hiivataikinan valmistus- ja leivontaprosessin, jossa tulee kiinnittää huomiota sekä oikeaan taikinan koostumukseen että herkullisen täytteen valmistukseen. Ensin sinun on valmistettava kaikki ainekset. Maidon määrä on tarkasti määritelty ja sitä lämmitettäessä on tärkeää, että se lämpenee kädenlämpöiseksi. Lämpötila ei saa olla liian korkea, sillä se voi vaikuttaa hiivan toimintaan. Hiiva on ensin pehmennettävä ja sekoitettava sokerin kanssa tasaiseksi massaksi.

Sokeri auttaa hiivaa aktivoitumaan nopeammin, ja kun se liukenee, taikinasta tulee kuohkeampaa. Kun hiiva, sokeri ja suola ovat sekoittuneet tasaisesti, lisää lämmitetty maito. Varmista, että sokeri on täysin liuennut maitoon, jotta taikinasta tulee tasaista ja pehmeää. Kun maito on hiivaseoksessa, voit alkaa vähitellen lisätä jauhoja. Jauhot tulee siivilöidä taikinaan vähitellen jatkuvasti sekoittaen, jotta taikinasta tulee sopiva paksuus ja tasainen rakenne. Varmista, että taikinassa ei ole kokkareita ja että kaikki jauhot ovat kunnolla sekoittuneet taikinaan. Kun jauhot on lisätty ja taikina alkaa jo sakeutua kulhossa, on aika lisätä pehmennetty voi. Jotta taikina pysyisi silkkisenä ja elastisena, voi voi kannattaa ottaa huoneenlämpöön ennen käyttöä, jotta se on tarpeeksi pehmeää sekoittumaan helposti taikinaan. Voi tekee taikinasta täyteläisen ja edistää sen oikeaa rakennetta.

Kamppailu on avainprosessi. Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irrota sekä käsistäsi että kulhon sivusta. Tämä on tärkeä merkki siitä, että taikina on saavuttanut oikean rakenteen ja joustavuuden. Kun taikinaa on vaivattu riittävästi, sen on annettava nousta. Aseta taikina tätä varten lämpimään paikkaan, peitä puhtaalla pyyhkeellä ja anna kohota noin tunnin ajan. Tänä aikana taikinasta tulee kuohkeampaa ja maut sulavat. Samalla sinun on valmistettava myös täyte, joka koostuu voista, sokerista ja kanelista. Voin tulee olla myös huoneenlämpöistä, jotta se on helppo vatkata. Sekoita voi sokerin kanssa tasaiseksi, kermaiseksi ja lisää sitten kaneli. Kaneli antaa täytteelle sen tyypillisen makean ja lämpimän maun, joka on tämän leivonnaisen sydän. Täytettä tehdessä on tärkeää sekoittaa kaikki ainekset huolellisesti, jotta makea kaneliseos saavuttaa jokaisen taikinakerroksen.

Kun taikina on kohonnut riittävästi, työtasoa on jauhotettava kevyesti, jotta taikina ei tartu pintaan. Kauli sitten taikinasta noin 0,5 cm paksu suorakaiteen muotoinen levy. Rullattaessa taikina tulee pitää tasaisena eikä liian ohuena, sillä se voi vaikuttaa täytteen koostumukseen ja taikinan rakenteeseen. Levitä nyt voiinen kaneliseos koko rullatun taikinan päälle. Voita tulee olla tarpeeksi peittämään taikinan tasaisesti, mutta varmista, ettei seos ole liian paksua, sillä se voi valua taikinan läpi paistamisen aikana ja tehdä taikinasta liian raskaan. Kun koko pinta on peitetty seoksella, voit ripotella päälle toisen ruokalusikallisen kaneli-sokeriseosta lisätäksesi makean ja kanelin maun voimakkuutta.

Seuraavaksi taikina tulee leikata pituussuunnassa kahtia, jotta täytteellä peitettyjen taikinakerrosten väliin pääsee enemmän makuja. Leikkaa seuraavaksi tuloksena olevasta taikinasta 12 kaistaletta jättäen jokaisen nauhan yläosa ehjäksi ja leikkaamalla pohja auki, jolloin muodostuu kierresuikaleita. Kiertämällä voit muotoilla kauniita ja koristeellisia leivonnaisia, jotka eivät vain lisää leivonnaisiin makua, vaan myös visuaalista houkuttelevuutta. Ennen paistamista anna muotoiltujen leipien kohota vielä 10 minuuttia, jotta taikinasta tulee pehmeämpää ja kuohkeampaa. Kun tämä aika on kulunut, laita leivonnaiset esilämmitettyyn uuniin, jonka tulisi olla 200 astetta. Paista leivät 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja pinnalta kevyesti rapeita.

Teksti/design: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Kuvat: stocksy.com

Lue ja katso kaikki artikkelit JOULU- osiosta

Online-lehdet
Scandinavian HOME
- vuodesta 2015 -

Jos haluat julkaista mainoksen,
ota meihin yhteyttä

Jatka lukemista
Ideat ja inspiraatio eivät lopu koskaan.