Resepti | Joulukakku pähkinöillä ja hedelmillä

Ainesosat:
150 g pehmeää huoneenlämpöistä 80 % voita
150 g pehmeää huoneenlämpöistä 80 % voita
1,5 dl sokeria
3 isoa munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl konjakkia tai rommia
1 litra erilaisia hienonnettuja pähkinöitä (esim. cashewpähkinät, saksanpähkinät, hasselpähkinät) ja kuivattuja hedelmiä hienonnettuna (esim. aprikoosit, kuivatut hapankirsikat, kuivatut karpalot, rusinat).
Voit koristella kakut yksinkertaisella lasiteella, 1,5 dl tomusokeria, 0,5 tl vettä tai kaupasta ostettua piparkakkukuorrutetta.
Valmistelu:
Aloita pilkkomalla pähkinät ja kuivatut hedelmät. Kun pähkinät ja hedelmät on hienonnettu, kaada rommi/tai konjakki niiden päälle ja anna olla jääkaapissa yön yli. Jos kuitenkin haluat valmistaa kakut aikaisemmin, anna hedelmien ja konjakin levätä vähintään muutama tunti, jotta maut sekoittuvat. Sekoita seuraavaksi jauhot leivinjauheen kanssa kulhossa. Ota nyt pehmeä huoneenlämpöinen voi ja sekoita se sokerin kanssa toisessa kulhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi. Jatka vatkaamista lisäämällä munat yksitellen. Lisää sitten leivinjauheeseen sekoitettu jauho ja sekoita sitten alkoholiin liotetut hedelmät alkoholiin. Sekoita kaikki tasaiseksi taikinaksi ja kaada sitten taikina voideltuun ja korppujauhoilla ripotelluun kakkuvuokaan.
Aloita pilkkomalla pähkinät ja kuivatut hedelmät. Kun pähkinät ja hedelmät on hienonnettu, kaada rommi/tai konjakki niiden päälle ja anna olla jääkaapissa yön yli. Jos kuitenkin haluat valmistaa kakut aikaisemmin, anna hedelmien ja konjakin levätä vähintään muutama tunti, jotta maut sekoittuvat. Sekoita seuraavaksi jauhot leivinjauheen kanssa kulhossa. Ota nyt pehmeä huoneenlämpöinen voi ja sekoita se sokerin kanssa toisessa kulhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi. Jatka vatkaamista lisäämällä munat yksitellen. Lisää sitten leivinjauheeseen sekoitettu jauho ja sekoita sitten alkoholiin liotetut hedelmät alkoholiin. Sekoita kaikki tasaiseksi taikinaksi ja kaada sitten taikina voideltuun ja korppujauhoilla ripotelluun kakkuvuokaan.
Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes kakun keskelle työnnetty puinen tikku tulee puhtaana ulos. Kääri jäähtynyt kakku varovasti hopeapaperiin ja laita viileään odottamaan jouluaattoa. Jouluaattona voit koristella kakut yksinkertaisella kuorrutuksella. Sekoita kuorrutetta varten tomusokeri veteen ja kaada seos kakun päälle. Koristele kokonaisilla karpaloilla.



