Resepti | Jouluinen Pavlova puolukkahillolla

Marenkipohja:
4 munanvalkuaista
200 g sokeria
1 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
Kerma:
250 ml kermavaahtoa
200 g mascarponejuustoa
2-3 rkl tomusokeria (maun mukaan)
1 tl vaniljasokeria
Puolukkatäyte:
200 g puolukkahilloa (mieluiten hieman happamampaa ja vähemmän makeaa hilloa)
Valmistelu:
Kuumenna uuni 120 asteeseen ja peitä uunipelti leivinpaperilla. Aloita valkuaisten vatkaaminen, lisää suola ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää seuraavaksi sokeri vähitellen lusikallinen lusikalta koko ajan vatkaten, kunnes seoksesta tulee paksua ja kiiltävää ja muodostuu vahvoja, kiinteitä huippuja. Kun valkuaiset ovat vatkattu riittävästi, siivilöi joukkoon maissitärkkelys ja sekoita varovasti joukkoon valkoviinietikka, jotta taikinasta tulee vakaa.
Laita syntynyt vaahto leivinpaperin päälle ja muotoile siitä pyöreä pohja. Halutessasi voit myös nostaa reunan hieman korkeammalle, jotta kerma jää tilaa. Paistamisen aikana on tärkeää pitää lämpötila alhaisena, jotta marenki kuivuu ja pysyy rapeana, mutta ei ruskeana. Paista marenkipohjaa noin 90 minuuttia. Kun aika on kulunut, sammuta uuni, mutta älä avaa uunin luukkua. Anna sen sijaan jäähtyä kokonaan sisällä, jotta se ei halkeile tai käpristy. Valmista kerma vatkaa kerma tasaiseksi, jotta se on heti kuohkeaa ja kuohkeaa. Lisää sitten mascarponejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa vielä muutama minuutti, kunnes saat samettisen koostumuksen ja riittävän vahvan kakun päälle levitettäväksi. Voit halutessasi säätää kerman makeutta ja makua lisäämällä enemmän tai vähemmän tomusokeria mielesi mukaan.
Kun marenkipohja on jäähtynyt kokonaan, laita se tarjoiluvadille. Levitä ohut kerros puolukkahilloa marenkin keskelle jättäen reunoja vapaaksi, jotta kerma jää tilaa. Levitä päälle aiemmin valmistettua mascarpone-kermavaahtoa peittämällä koko marenki kunnolla. Kun kerma on levittynyt tasaisesti, koristele kakku tuoreilla puolukoilla. Tuoreet marjat antavat kakulle tuoreutta ja lisäävät kauniin värisävyn. Voit myös lisätä murskattuja piparkakkuja tuomaan joulutunnelmaa ja mausteista makua. Koristele kakku mintunlehdillä tai pienellä määrällä raastettua suklaata antaaksesi sille lisää eleganssia ja makua. Kun kakku on valmis, tarjoile se heti tai laita jääkaappiin jähmettymään hetkeksi. Jos kakkuun lisätään liikaa kermaa tai hilloa, marenkipohja voi pehmentyä, joten kakku kannattaa syödä samana päivänä, jotta marengi jää miellyttävän rapeaksi. Jos kakkua jää kuitenkin yli, se ei ole pilaantunut - jääkaapissa seisottuaan siitä tulee vain hieman pehmeämpi, mutta silti herkullinen.
