Skip to main content

Resepti | GURMEEAIA aikuinen täplikäs valkoinen koira

Joulun terässilta

Täkkukoira on todella nostalginen jälkiruoka, johon jokaisella keittiönomistajalla on epäilemättä omat temppunsa ja vinkkinsä ja ehkä jopa salainen ainesosa (rakkaus?). Etelä-Euroopassa tämä runsas herkku tunnetaan suklaasalamina (muodon, ei lihapitoisuuden vuoksi), ja se esiintyy usein loman jälkiruokapöydissä. Kun yksi kotimaisen piirakan pääaineista (gurmet Eva Bronzinin mielessä) on marmeladi, niin Italiassa ja Portugalissa siihen lisätään kaikenlaisia pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, ja joskus mausteena myös rommia tai portviiniä. Ja jotta lopputuote näyttäisi mahdollisimman aidolta, täpläisen koiran pintakerros hierotaan tomusokerilla ja sidotaan makkaranauhalla (kuten Nigella tekee).

Gourmet-puutarhabloggaaja Eva Bronzini teki joulun "koiran", joka oli poikkeuksellisen valkoinen ja jossa oli vähän giniä, joten hän ei suosittele jakamaan tätä herkkua alaikäisten herkkusuulle. Tämä jälkiruoka on kuitenkin täydellinen jännittäväksi jouluyllätykseksi kaikille aikuisille ystävillesi ja sukulaisillesi!

Ainesosat:

300 g valkoista leivontasuklaata
1 tl jauhettua kardemummaa
70 g (tarvittaessa gluteenittomia) piparkakkuja
30 g marengia
100 g makadamiapähkinöitä (tai pistaasipähkinöitä).
100 g kuivattuja kirsikoita (tai karpaloita)
6 cl giniä

Valmistelu:

Sulata aiemmin hienonnettu valkosuklaa kattilassa (laita suklaa lasi- tai keraamiseen kulhoon ja laita kiehuvan veden päälle miedolla lämmöllä, jotta kulhon pohja ei koske veteen). Sekoita kardemumma sulaan suklaan joukkoon ja ota kattila pois liedeltä. Murskaa piparkakut ja marenki kulhoon. Lisää lopuksi pähkinät, kuivatut marjat ja gin ja sekoita kaikki ainekset hyvin. Anna seoksen jähmettyä 15-20 minuuttia. Muotoile sitten seoksesta "putki" suuren leivinpaperin päälle, sido päät nyörillä ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Herkku säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa useita viikkoja.

Voit pysyä ajan tasalla ruokabloggaaja Eva Bronzinin Gurmeeaia -postauksista heidän verkkosivuillaan ja IG-tilillä @gurmeeaed

Teksti/design: Reseptin kirjoittaja: Eva Bronzini (Gourmet Garden) | Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Kuva: Eva Bronzini (Gurmeeaed), IG: @gurmeeaed

Lue ja katso kaikki artikkelit JOULU- osiosta

Online-lehdet
Scandinavian HOME
- vuodesta 2015 -

Jos haluat julkaista mainoksen,
ota meihin yhteyttä

Jatka lukemista
Ideat ja inspiraatio eivät lopu koskaan.