Resepti | Gluteenittomat tattarijauhoista tehdyt piparkakut tai Kai-piparkakut

Ainesosat:
200 g Pajumäen tilan luomuvoita
2 dl tumma ruusu siirappia (käytin TÄTÄ DanSukker sokeriruokosiirappia)
2 rkl piparkakkumaustetta
2 munaa
400 g Tõrvaaugu Luomutilan raakatattarijauhoja
100 g mantelijauhoa
2 rkl raakakaakaonnibsiä
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Valmistelu:
Itse resepti on yksinkertainen ja valmistusprosessi on täsmälleen sama kuin klassisten piparkakkujen valmistuksessa. Koska tattarijauhossa on vähemmän gluteenia kuin vehnäjauhossa, näitä piparkakkuja ei pidä kaulia liian ohuiksi. Taikina pitää kuitenkin muotonsa kauniisti ja leikatut muodot pysyvät kauniina ja helppoja käsitellä. Muutin myös reseptiä hieman työn aikana. Hunajaa ei suositeltu lisätä taikinaan, koska lämpökäsittelyn jälkeen mikään hunajan hyödyllisistä ominaisuuksista ei säily. Käytin sen sijaan ruususiirappia. Tattarijauho tuli Tõrvaaugun luomutilalta ja voi Pajumäen tilalta. Molemmat ovat täysin kotimaisia ja luomutuotteita.
Määrä: noin 800 g
200 g Pajumäen tilan luomuvoita
2 dl tumma ruusu siirappia (käytin TÄTÄ DanSukker sokeriruokosiirappia)
2 rkl piparkakkumaustetta
2 munaa
400 g Tõrvaaugu Luomutilan raakatattarijauhoja
100 g mantelijauhoa
2 rkl raakakaakaonnibsiä
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Valmistelu:
Itse resepti on yksinkertainen ja valmistusprosessi on täsmälleen sama kuin klassisten piparkakkujen valmistuksessa. Koska tattarijauhossa on vähemmän gluteenia kuin vehnäjauhossa, näitä piparkakkuja ei pidä kaulia liian ohuiksi. Taikina pitää kuitenkin muotonsa kauniisti ja leikatut muodot pysyvät kauniina ja helppoja käsitellä. Muutin myös reseptiä hieman työn aikana. Hunajaa ei suositeltu lisätä taikinaan, koska lämpökäsittelyn jälkeen mikään hunajan hyödyllisistä ominaisuuksista ei säily. Käytin sen sijaan ruususiirappia. Tattarijauho tuli Tõrvaaugun luomutilalta ja voi Pajumäen tilalta. Molemmat ovat täysin kotimaisia ja luomutuotteita.
Määrä: noin 800 g
Sulata voi kattilassa siirapin kanssa. Lisää piparkakkuaromi ja sekoita joukkoon munat. Sekoita jauhot leivinjauheen ja suolan kanssa. Yhdistä jauhoseos ja voi-siirappiseos. Sekoita taikina tasaiseksi, muotoile palloksi, kääri kelmulle ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla, leikkaa haluamasi muodot ja laita ne sitten leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 180-200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes piparkakut ovat kypsiä mutta eivät ruskistuneet.

