Resepti | Hernekeitto
Kategoria RUOKKAA | REseptejä

Ainesosat:
1 1/2 kuppia kuivattuja herneitä
1/2 kuppia rouheita
500 g luutonta savustettua lihaa (esim. savustettu kylkiluu tai savustettu porsaan ulkofilee)
2 1/2 litraa vettä
1 sipuli (voi keittää kokonaisena ja hienontaa myöhemmin)
raastettua porkkanaa
hienonnetut perunat
suolaa
yrttitarhasta
Valmistelu:
Aloita valmistamalla herneet laittamalla ne suureen kulhoon ja kaatamalla niiden päälle kylmää vettä. Herneiden on seisottava vedessä noin kuusi tuntia, jotta ne pehmenevät ja kypsyvät nopeammin kypsennyksen aikana. Kun kuusi tuntia on kulunut ja herneet ovat imeneet tarpeeksi vettä, siivilöi ne siivilän läpi, mutta säilytä liotusvesi, koska sitä käytetään myöhemmin keiton valmistuksessa. Tässä vaiheessa muidenkin ainesten pitäisi olla valmiita.
Laita valutetut herneet liotusveden kanssa isoon kattilaan. Lisää ohrarouheet, jotka antavat keitolle miellyttävän koostumuksen ja tekevät siitä vielä täyteläisemmän tarjoten täyteläisemmän makuyhdistelmän. Laita kattilaan herneiden ja rouheiden lisäksi myös liha. Sopivia lihoja ovat savustettu liha tai muu tummempi lihapala, joka antaa keitolle syvemmän maun. Kun kaikki ainekset ovat kattilassa, laita se liedelle ja anna keiton kiehua hitaasti. Laske sitten lämpöä ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä, jotta kaikki ainekset pehmenevät kunnolla ja maut sekoittuvat.
Kypsennysprosessi voi viedä aikaa, sillä keitto tulee kypsentää miedolla lämmöllä, jolloin maut kehittyvät tasaisesti ja ruoka kypsyy kunnolla. Kypsennä, kunnes herneet ja rouhe ovat saavuttaneet pehmeän ja miellyttävän rakenteen ja liha on niin mureaa, että se alkaa hajota helposti.
Kun kaikki ainekset ovat tarpeeksi pehmeitä ja keitto on melkein valmis, poista liha varovasti kattilasta. Anna sen jäähtyä hieman, jotta sen kanssa on helpompi työskennellä. Poista mahdolliset luut ja pilko liha pieniksi suupalan kokoisiksi paloiksi, jolloin jokaisesta lusikallisesta keittoa tulee miellyttävän lihaksi ja mausteiseksi. Leikkauksen jälkeen laita se takaisin keittoon. Sekoita keitto huolellisesti, jotta liha ja muut ainekset jakautuvat tasaisesti. Mausta keitto maun mukaan lisäämällä suolaa, pippuria tai muita valitsemiasi mausteita.
Lue ja katso kaikki reseptit RUOKANTA POHJOISMAASSA -osiosta

Online-lehti
Scandinavian HOME
- vuodesta 2015 -
Online-lehti
Scandinavian HOME
Jos haluat julkaista mainoksen,
ota meihin yhteyttä