Timjami tai puutarhatimjami
Puutarha

Timjamia käytetään monissa keittiöissä, mukaan lukien eurooppalaiset, brittiläiset, välimeren, afrikkalaiset, latinalais- ja keskiamerikkalaiset, alueelliset amerikkalaiset ja karibialaiset keittiöt.
Tuoretta ja kuivattua timjamia on yleensä saatavilla supermarketin pakasteosastolta – käytä varresta poistettuja lehtiä tai lisää se kokonaisina ruokiin. Timjamikasvi on vahva ja kimmoisa ja viihtyy kotipuutarhassasi kasvukuukausien aikana.
Mikä on timjami?
Timjami on lääkeyrtti, jonka pienet lehdet kasvavat ohuissa varressa. Timjamia käytetään kaikenlaisten ruokien maustamiseen joko yksinään tai yhdistettynä muihin yleisiin yrtteihin, kuten rosmariiniin, salviaan ja meiraaniin. Kaikkeen ruokavalioon sopivaa ja hyvin harvoin allergeenina pidettyä timjamia voi syödä kuka tahansa, joka haluaa kokata tuoreilla yrteillä.
Timjamin lajikkeet
Tavallista timjamia ja sitruunatimjamia käytetään yleisimmin ruoanlaitossa. Sitruunatimjami näyttää samanlaiselta kuin tavallinen timjami, mutta sillä on erottuva sitruunan tuoksu ja maku. Saatat kohdata myös villatimjamia, hiipivää timjamia, villitimjamia ja kääpiotimjamia – ne kaikki sopivat paremmin kivipuutarhan täyttämiseen kuin kulinaariseen käyttöön.
Alkuperä
Timjamin alkuperä voidaan jäljittää muinaisiin yhteiskuntiin koko Välimeren alueella, vaikka sitä kasvatetaan ja keitetään nykyään kaikkialla maailmassa. Sen käyttö ei kuitenkaan aina ole ollut pelkästään kulinaarista. On todisteita siitä, että muinaiset egyptiläiset käyttivät timjamin tehokkaita antiseptisiä ominaisuuksia palsamointirituaaleissa. Roomalaiset pitivät tätä yrttiä rohkeuden ja voiman symbolina – varsinkin sotilaallisen kyvykkyyden kannalta – ja vaihtoivat sitä keskenään, kiinnittivät oksia vaatteisiin ennen taistelua ja polttivat siitä kimppuja ilman puhdistamiseksi kodeissa ja palvontapaikoissa.
Keskiajan mustan kuoleman aikana timjamin aktiivisen antiseptisen yhdisteen, tymolin, uskottiin suojaavan infektioilta, ja sitä käytettiin taudin aiheuttamien ihovaurioiden hoitoon. Myöhemmin timjamia pidettiin merkkinä myyttisten keijujen olemassaolosta. Koko dokumentoidun historiansa ajan timjamia on käytetty elintarvikkeiden säilöntämenetelmissä sen miellyttävän yrttimaun ja antibakteeristen ominaisuuksien ansiosta.

