Tarragon on erittäin arvokas yrtti
Puutarha

Tarragon on lehtivihreä yrtti, joka on erittäin aromaattinen ja jolla on herkkä lakritsin maku. Se lisää raikasta, joustavaa makua ja hieman eleganssia erilaisiin resepteihin, mukaan lukien salaatinkastikkeet, kastikkeet sekä kala- ja kanaruoat, ja sitä käytetään yleisesti ranskalaisessa ruoanlaitossa. Tarragonia myydään sekä tuoreena että kuivattuna, ja sitä on saatavilla ympäri vuoden.
Mikä on rakuuna?
Tarragon on kulinaarinen yrtti, joka tunnetaan kiiltävistä, ohuista lehdistä ja aromaattisesta mausta. Yleisin ruoanlaitossa käytetty tyyppi on ranskalainen lajike. Tarragon on ainesosa monissa ranskalaisissa ruoissa, kuten Béarnaise-kastikkeessa, ja sen herkkä maku sopii hyvin kalan, kanan ja kananmunien kanssa. Ranskassa sitä kutsutaan "yrttien kuninkaaksi", koska se pystyy kohottamaan ruokaa, ja se on yksi neljästä ranskalaisen yrttisekoituksen yrtteistä persiljan, rakuunin, ruohosipulin ja ruohosipulin ohella.
Tarragon on monivuotinen kasvi, mikä tarkoittaa, että se kasvaa takaisin joka vuosi istutuksen jälkeen. Se kuuluu Artemesia-perheeseen, johon kuuluu muita lakritsilla maustettuja vihreitä, kuten ranskalaisen aperitiivin absintin valmistuksessa käytetty. Varret ovat sitkeitä ja puumaisia, ja lehdet ovat pitkiä ja ohuita ja niissä on terävät kärjet.
Lajikkeet
Vaikka ranskalainen rakuuna on yleisin, on muitakin lajikkeita, mukaan lukien espanjalainen (tunnetaan myös nimellä meksikolainen) rakuuna ja venäläinen rakuuna. Meksikolaisen mintun rakuunan maku on hyvin samanlainen kuin ranskalaisen rakuunin, vaikkakin hieman täyteläisempi; siinä on myös pieniä kultaisia kukkia. Vaikka venäläinen rakuuna näyttää hyvin samanlaiselta kuin ranskalainen rakuuna, sen maku on vahvempi ja katkerampi ja sitä käytetään useimmiten juomien maustamiseen.
Tuore vs. kuivattu
Kuten monien muiden yrttien kohdalla, tuoreen ja kuivatun rakuunin välillä on iso ero. Tämä ero on kuitenkin vielä selvempi, koska rakuuna on herkkä yrtti ja haihtuvampi kuivattuna. Monet kokit eivät käytä kuivattua rakuunaa, koska se on menettänyt hienot, herkät ominaisuudet, jotka tekevät tuoreesta rakuunista niin houkuttelevan. Jos käytät kuivattua tuoreen sijaan, 1 ruokalusikallinen tulee korvata 1 teelusikalla. Tuore rakuuna voidaan kuivata myös kotona, joko hitaasti lämpimässä uunissa tai kuivausrummussa.

