Kuinka pitää minttu tuoreena?
Puutarha

Jos et kuitenkaan halua käyttää tätä menetelmää tai olet jo leikannut mintun varret, voit saada hyviä tuloksia myös laittamalla ne jääkaappiin kosteiden talouspaperien kanssa tai pakastimeen jääpala-alustalla.
Piparmintun säilöntä vedessä
1. Pese minttu varovasti. Jos kimppusi on sidottu kuminauhalla, poista se. Anna kylmän veden valua mintun päälle, mutta varo vahingoittamasta herkkiä lehtiä. Ravista lehdissä ja varressa olevat vesipisarat ja aseta minttu talouspaperin päälle.
• Yrtit tulee pestä aina ennen käyttöä tai laittamista pois, sillä ne sisältävät lian ja bakteerien jäämiä tai torjunta-aineiden ja lannoitteiden jäämiä.
• Älä käytä hanaa täydellä teholla, sillä se painaa liikaa herkkiä lehtiä.
2. Leikkaa varren alapäät saksilla pois. Näin minttu imee vettä paremmin. Varo leikkaamasta varsia liian lyhyiksi, sillä ne eivät välttämättä sovi kunnolla säiliöön.
• Jos leikkaat varret hieman vinosti, yrtti imee vettä entistä paremmin.
3. Laita minttu veteen. Etsi pieni maljakko, purkki tai muu astia ja täytä se kolmanneksella vedellä. Aseta minttu nippu astiaan niin, että leikatut päät ovat kokonaan veden alla. Nyt rahapajalla on jatkuva veden saatavuus ja sen käyttöikä on pidempi.
• Vaihda vesi muutaman päivän välein, jotta se pysyy puhtaana.
• Jotta minttu pysyy tuoreena vielä pidempään, voit käyttää tislattua tai kivennäisvettä.
4. Peitä minttu muovikelmulla. Aseta muovipussi varovasti mintturypäleen päälle, jotta yrtti ei joudu alttiiksi ilmalle. Kiinnitä muovikääre kuminauhalla, joka kulkee käyttämäsi maljakon, purkin tai muun astian yli. Voit säilyttää minttua sekä jääkaapissa että keittiön tiskillä.
• Jos minttu on kunnolla peitetty ja siinä on runsaasti vettä, se kestää viikkoja, ehkä jopa koko kuukauden.
• Piparminttu säilyy jääkaapissa vain muutaman päivän pidempään kuin piparminttu huoneenlämmössä.

Kääri piparminttu talouspaperiin
1. Kostuta paperipyyhkeet. Revi rullalta 2-3 toisiinsa yhdistettyä paperipyyhkettä ja taita ne päällekkäin paksummaksi paperipyyhkeeksi. Kostuta pyyhkeet kylmällä vedellä ja purista sitten ylimääräinen vesi pois. Niiden tulee olla kosteita, eivät tippu märkiä.
• Tikatut paperipyyhkeet kestävät paremmin kastumista ja rypistymistä.
• Liiallinen kosteus voi saada yrtit pilaantumaan nopeasti, joten on tärkeää, että talouspaperit eivät ole liian märkiä.
2. Aseta minttu talouspaperin päälle. Suorista paperipyyhkeet ja aseta ne tasaisesti pöydälle. Aseta mintut pystysuoraan tasaiseen riviin niin, että ne vievät vain puolet talouspaperin tilasta. Leikkaa minttu tarvittaessa talouspaperin päälle.
3. Kääri paperipyyhkeet minttuun. Pyöritä minttu paperipyyhkeillä niin, että minttu peittyy joka puolelta. Tämä kosteuttaa minttua ja suojaa sitä ilmalta.
• Varo repeämästä tai murskaamasta mintunlehtiä kääriessäsi.
4. Laita minttu jääkaappiin. Aseta minttu kosteaan paperipyyhkeeseen käärittynä suljettavaan muovipussiin tai muoviseen säilytysastiaan ja laita se jääkaappiin.
• Piparminttu märkään paperipyyhkeeseen käärittynä säilyttää värinsä, makunsa ja koostumuksensa vähintään kahdesta kolmeen viikkoa.

Pakastaa piparmintun lehtiä
1. Poista mintunlehdet varresta. Pese minttu viileällä vedellä ja poimi sitten lehdet varresta. Voit käyttää tähän myös terävää veistä. Aseta lehdet kuivalle talouspaperille imemään ylimääräistä vettä.
• Voit myös pilkkoa lehdet, jos aiot käyttää niitä pieninä paloina ruoassa.
2. Painele mintunlehdet jääpalavuokiin. Käytä yhtä tai kahta lehteä yhden kuution syvennyksessä ja tasoita ne sormella.
• Jos jääpalakaukalossasi on isoa onteloita tai se on yksinkertaisesti muotoiltu eri tavalla, on mahdollista sovittaa kahdesta neljään lehtiä yhteen onteloon.
3. Täytä jääpalakaukalo vedellä. Kaada vettä jokaiseen kuoppaan ja varo jättämästä tilaa, sillä jääkuutio laajenee jäätyessään.
• Jos minttujääpalasi on tarkoitettu cocktailien valmistukseen, voit lisätä niihin myös sitruunamehua.
4. Laita minttukuutiot pakastimeen. Pakastimessa minttu pysyy tuoreena ikuisesti ja voit käyttää sitä kätevästi aina kun tarvitset.
Lisäksi:
• Jos haluat säilyttää suuren määrän minttua, kannattaa käyttää kaikkia kolmea edellä mainittua tapaa, jolloin säästät tilaa jääkaapissa.
• Riippumatta siitä, miten säilytät piparminttua, on parasta käyttää se muutaman päivän kuluessa sen ostamisesta.
• Murskaa jäädytetyt mintunlehdet vapauttaaksesi niiden maun paremmin.
• Heitä pois piparminttu, kun se muuttuu ruskeaksi ja limaiseksi!
• Näin voit pitää myös muut yrtit, kuten persilja, korianteri ja rosmariini tuoreina.
Teksti/design: tuotemaailm.ee / KODIN UNELMAT | S.Heinmets, J.Gotta | Kuvat: istock
Täällä on vielä paljon mielenkiintoista luettavaa!

KODIN UNELMAT
Täydellinen koti, täydellinen elämä
Jos haluat julkaista mainoksen, ota yhteyttä meihin.
KODIN UNELMAT tuo sinulle inspiroivia kodin sisustusratkaisuja, moderneja sisustustrendejä sekä ajankohtaisia uutisia muotoilun ja arkkitehtuurin maailmasta. Täältä löydät myös herkullisia reseptejä, käytännöllisiä kauneusvinkkejä, puutarhasuunnitteluvinkkejä ja matkailuideoita.