Skip to main content

Korianteri on melko yleinen yrtti.

Korianteri on melko yleinen yrtti.

Mikä on korianteri?

Korianteri on mauste, joka on tuotettu persiljapersiljaperheeseen kuuluvan korianterin (Coriandrum sativum) pyöreistä punertavanruskeista siemenistä. Sanaa korianteri voidaan käyttää kuvaamaan koko kasvia: lehtiä, varsia, siemeniä ja kaikkea. Mutta kun puhutaan korianterista, useimmat ihmiset tarkoittavat kasvin siemenistä valmistettua maustetta. Kasvin lehtiä kutsutaan yleisesti korianteriksi, joka tulee espanjan sanasta korianteria tai kiinalaista persiljaa. Korianterinjuuret esiintyvät myös kulinaarisessa käytössä mausteisena lisänä thai-curryihin. Korianteri kasvaa alkuperäiskasvina kaikkialla maailmassa, mukaan lukien Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Amerikassa.

Alkuperä

Korianterin alkuperästä tiedetään vain vähän, vaikka sen uskotaan yleisesti olevan peräisin Välimereltä ja joistakin Lounais-Euroopan osista. Asiantuntijat uskovat, että sen käyttö juontaa juurensa ainakin 5000 eKr. Sanskritin kirjoituksista löytyy viittauksia korianteriin, ja siemenet sijoitettiin egyptiläisiin haudoihin. Korianteri mainitaan jopa Vanhassa testamentissa, jossa Egyptistä pakeneville juutalaisille annettua mannaa kuvattiin korianterin siemeneksi. Korianteri oli yksi ensimmäisistä yrteistä, joita amerikkalaiset siirtolaiset kasvattivat Massachusettsissa. Ja 1700-luvun ranskalaiset käyttivät tislattua korianteria eräänlaisen liköörin valmistukseen. Nykyään korianteria viljellään trooppisissa ja subtrooppisissa maissa kaikkialla maailmassa, ja yrttiä käytetään maailmanlaajuisesti.

Miltä se maistuu?

Korianterinsiemenillä on miellyttävä sitruunainen maku ja kukkainen tuoksu. Maku sopii hyvin kuminan kanssa, ja monissa resepteissä näitä kahta maustetta on yhtä paljon. Kasvin lehdet ja kypsät siemenet maistuvat täysin erilaisilta, eikä niitä voi korvata. Tuore korianteri maistuu kirkkaalta, ja tietylle prosenttiosuudelle väestöstä se on saippuamainen maku.

Keittäminen korianterilla

Kokonaisia siemeniä käytetään joskus peittaukseen ja suolaveteen. Korianterinsiemenet yleensä paahdetaan ja jauhetaan ennen käyttöä; muuten niillä voi olla kova rakenne pureskeltavaksi. Jauhettu korianteria käytetään mausteena ruoissa, kuten curryissä ja leivonnaisissa. Kuivapaahda ne pannulla tai uunissa matalassa lämpötilassa ja tee sitten jauhettu korianteri maustemyllyllä.

Muista lukea reseptit huolellisesti. Jos se vaatii nippu korianteria tai ohjaa sinua pilkkomaan korianterin ja hävittämään varret, se viittaa tuoreisiin korianterinlehtiin eikä korianterin siemeniin.

Teksti/design: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Kuvat: istock

Lue ja katso kaikki artikkelit AED- osiossa

Ideat ja inspiraatio eivät lopu koskaan