Skip to main content

Basilika - arvokas yrtti, joka on helppo kasvattaa itse

Puutarha
Basilika - arvokas yrtti, joka on helppo kasvattaa itse

Basilika on minttuperheen yrtti, joka on välttämätön italialaisessa ruoanlaitossa, vaikka sitä käytetään myös monissa muissa keittiöissä, mukaan lukien thaimaalainen, indonesialainen ja vietnamilainen.

Se tunnetaan perinteisen peston pääainesosana ja on myös suosikkimauste tomaattipohjaisissa pastakastikkeissa. Basilika on yksivuotinen yrtti, joka on enimmäkseen vihreää. Siinä on aromaattinen, makea tuoksu ja pippurinen maku. Basilikan lehdet ovat isoa, hieman herkkiä ja sileitä, ja niissä on suonirivi; ne ovat pääosa ruoanlaitossa käytetystä kasvista. Se on helppo kotikasvattava yrtti ja yleinen lisä keittiöpuutarhoihin.

Basilikan lajikkeet

Basilikaa on yli 60 lajiketta, joista osa on punaisia tai violetteja, ja jokaisella on oma makunsa. Makea basilika on suosituin ja yleisin lajike, ja saatavilla on useita erilaisia makeita basilikaa. Thaibasilikaa vaaditaan myös monissa resepteissä sen anismaisen maun vuoksi. Se erottuu makeasta basilikasta purppuraisten varrensa ja voimakkaiden lehtiensä ansiosta. Muut lajikkeet on nimetty niiden tuoksun tai maun perusteella, kuten sitruunabasilika, kanelibasilika ja mausteinen pensasbasilika.

Tuore vs. kuivattu

Basilikaa myydään tuoreena ja kuivattuna, mutta tuoretta basilikaa suositellaan yleensä ruoanlaitossa. Vaikka kuivattu on väkevämpää kuin tuore, kuivatulla basilikalla ei ole samaa makua; kuivumisprosessi vetää esiin enemmän mintun makua ja vähemmän aniksen makua. Yleissääntönä on käyttää kolmasosa kuivatun basilikan määrästä, kun se korvataan tuoreella. Esimerkiksi yksi ruokalusikallinen tuoretta hienonnettua basilikaa vastaa 1 tl kuivattua basilikaa.

Miltä se maistuu?

Basilikan maku riippuu lajikkeesta. Makeassa basilikassa on raikas tuoksu, jossa on hienovarainen pippurinen maku ja aavistus minttua. Muilla lajikkeilla on sitrusmainen ja mausteinen maku. Thaibasilika on suolaisempaa ja mausteisempaa lakritsamakua.

Basilika elintarvikkeissa

Ennen käyttöä basilika tulee huuhdella juoksevan veden alla ja kuivata. Lehdet poistetaan useimmiten varresta ja joko revitään, leikataan sifonadilla tai hienonnetaan. Niitä voidaan käyttää myös kokonaisina ja lisätä pizzan täytteenä tai koristeena. Paksummat varret ja varret kannattaa hylätä, koska ne ovat yleensä katkeria, mutta pienten varsien lisääminen astioihin on ok. Varret ja suuret suonet sisältävät kuitenkin yhdisteitä, jotka värjäävät peston ruskeaksi ja tummuvat, joten ne kannattaa poistaa yrttikastiketta tehtäessä.

Voimakkaimman maun saamiseksi tuoretta basilikaa tulisi lisätä kypsennysprosessin lopussa. Pitkäaikainen lämpö saa basilikan haihtuvat öljyt haihtumaan. Jos käytät kuivattua basilikaa, se kannattaa lisätä reseptin alkuun, jotta yrtti ehtii pehmetä ja imeytyä muiden ainesten kanssa.

Teksti/design: KODINUNELMAT | S.Heinmets, J.Gotta | Kuvat: istock

Täällä on vielä paljon mielenkiintoista luettavaa!

KODINUNELMAT

KODIN UNELMAT

Täydellinen koti, täydellinen elämä

Jos haluat julkaista mainoksen, ota yhteyttä meihin.

KODIN UNELMAT tuo sinulle inspiroivia kodin sisustusratkaisuja, moderneja sisustustrendejä sekä ajankohtaisia uutisia muotoilun ja arkkitehtuurin maailmasta. Täältä löydät myös herkullisia reseptejä, käytännöllisiä kauneusvinkkejä, puutarhasuunnitteluvinkkejä ja matkailuideoita.

Jatka lukemista
Ideat ja inspiraatio eivät lopu koskaan